Turystyka szczepionkowa: które kraje są najpopularniejszym kierunkiem?
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/tur ... ba/hjlvvww
Nieprzeczytane posty
W tym roku 2023 odwiedzilem Bangladesz w okresie Ramadanu i przed boardingiem sprawdzali certyfikaty szczepien lub PCR (72h). Jednak na lotnisku w Dhaka nikogo nie interesowalo.
Mam nadzieje, ze obecnie obostrzenia covidowe wszedzie zniesione i paranoja covidowa skonczona. Zastanawiam sie wlasnie, czy jakies kraje jeszcze wymagaja certyfikaty czy testy?
Pozdr.
Re: Turystyka szczepionkowa: które kraje są najpopularniejszym kierunkiem?
2Byłem w ZEA Nie powiem aby mnie wakacje zauroczyły. Jest nowocześnie, bogactwo kipi. Ale jak wyjdzie się z bogatej dzielnicy to mozna znaleźć jakieś biedne, brudne rejony. Poza tym nie ma tam ładnej przyrody a to własnie dla przyrody jadę Polecam bardziej Maderę oraz Portugalię. Jest tam moim zdaniem o wiele ładniej. Bez względu jednak czy jedziecie do Portugalii czy do ZEA warto jest wykupić sobie ubezpieczenie.Ekuz nie pokryje wszystkich kosztów (w zea w sumie to niczego nie pokryje....). Niezłe warunki.
3Zgadzam sie na calej linii, ZEA mnie takze nie podnieca.polarniczka pisze: 13 wrz 2022 08:08 Byłem w ZEA Nie powiem aby mnie wakacje zauroczyły. Jest nowocześnie, bogactwo kipi. Ale jak wyjdzie się z bogatej dzielnicy to mozna znaleźć jakieś biedne, brudne rejony. Poza tym nie ma tam ładnej przyrody a to własnie dla przyrody jadę Polecam bardziej Maderę oraz Portugalię. Jest tam moim zdaniem o wiele ładniej.
W tym roku 2023 odwiedzilem Bangladesz w okresie Ramadanu i przed boardingiem sprawdzali certyfikaty szczepien lub PCR (72h). Jednak na lotnisku w Dhaka nikogo nie interesowalo.
Mam nadzieje, ze obecnie obostrzenia covidowe wszedzie zniesione i paranoja covidowa skonczona. Zastanawiam sie wlasnie, czy jakies kraje jeszcze wymagaja certyfikaty czy testy?
Pozdr.
Dla mnie podróże maja na celu nie tylko spełnienie marzeń i poznanie innych kultur, ale przede wszystkim poznanie samego siebie.
Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!
Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!
4Turystyka szczepionkowa zyskała na popularności w czasie pandemii COVID-19, gdy dostęp do szczepionek był ograniczony w wielu krajach. Ludzie zaczęli podróżować do miejsc, gdzie mogli szybko i bez problemu otrzymać szczepienie, zwłaszcza do krajów oferujących otwarte programy dla turystów. Jednym z najpopularniejszych kierunków były Stany Zjednoczone, szczególnie stany takie jak Floryda, Nowy Jork czy Alaska, gdzie dostępność szczepionek była wysoka, a przepisy pozwalały na szczepienie przyjezdnych.
Zjednoczone Emiraty Arabskie, zwłaszcza Dubaj i Abu Dhabi, również stały się popularne wśród turystów, którzy mogli tam otrzymać szczepionkę, często w ramach dłuższego pobytu lub na specjalnych wizach. Serbia i Rosja oferowały szczepienia dla obcokrajowców, przyciągając mieszkańców innych krajów europejskich i tych, którzy chcieli uzyskać szczepionki, takie jak Sputnik V. Malediwy, znane z egzotycznych plaż, promowały turystykę szczepionkową, oferując pakiety wakacyjne z możliwością szczepienia.
Chociaż turystyka szczepionkowa była szczególnie popularna na początku pandemii, gdy dostęp do szczepionek był ograniczony, obecnie jej znaczenie zmalało, ponieważ większość krajów zapewnia powszechny dostęp do szczepień. Niemniej jednak, te kraje zyskały dodatkową popularność i przyciągnęły nowych turystów, którzy docenili możliwość łączenia podróży z dbaniem o zdrowie.
Zjednoczone Emiraty Arabskie, zwłaszcza Dubaj i Abu Dhabi, również stały się popularne wśród turystów, którzy mogli tam otrzymać szczepionkę, często w ramach dłuższego pobytu lub na specjalnych wizach. Serbia i Rosja oferowały szczepienia dla obcokrajowców, przyciągając mieszkańców innych krajów europejskich i tych, którzy chcieli uzyskać szczepionki, takie jak Sputnik V. Malediwy, znane z egzotycznych plaż, promowały turystykę szczepionkową, oferując pakiety wakacyjne z możliwością szczepienia.
Chociaż turystyka szczepionkowa była szczególnie popularna na początku pandemii, gdy dostęp do szczepionek był ograniczony, obecnie jej znaczenie zmalało, ponieważ większość krajów zapewnia powszechny dostęp do szczepień. Niemniej jednak, te kraje zyskały dodatkową popularność i przyciągnęły nowych turystów, którzy docenili możliwość łączenia podróży z dbaniem o zdrowie.