Byłam w Wenecji, teraz w Toskanii i zdecydowanie lody, lody, lody!
Lody mają bezkonkurencyjne. Zwłaszcza polecam lody w miejscowości San Gimignano - Gelateria Dondoli. Przez 2 lata byli mistrzami świata w lodach, pyszne i niedrogie. Mnóstwo smaków do wyboru. Ogromne kolejki.
We Florencji polecam Queen Victoria przed Mostem Złotników - dobra pizza (3,5 euro trójkąt) , makarony, tiramisu (4,5 euro), owoce z serkiem mascarpone.
I lazania mi smakowała.
A na Elbie grillowana świeża dorada z grillowanymi warzywami i ziemniakami.
Kawa - wszędzie pyyyyyszna.
Nieprzeczytane posty
Re: Kuchnia włoska
22I wędliny - pancetta i surowy wędzony karczek. Mniam.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.
Wino ze wzgórz Chianti z Aiola, mi smakowało słodkie, mężowi Chianti Classico.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno.
Wino ze wzgórz Chianti z Aiola, mi smakowało słodkie, mężowi Chianti Classico.
Re: Kuchnia włoska
23Prawdziwa włoska pizza, która jest dla mnie fenomenem nieosiąganym praktycznie nigdzie w Polsce.
- jest cienka i chrupiąca, ale nie jest wysuszonym skwarkiem jak w większości "włoskich pizzerii" w Polsce
- sos jest dominujący mocno wyczuwalny, świetny w smaku - bardzo pomidorowy, niewysuszony
- ser, lekko przypieczony, lekko ciągnący
Jeśli znacie w Krakowie pizzerie, która zrobi dobrą imitacje takiej pizzy to dajcie znać
- jest cienka i chrupiąca, ale nie jest wysuszonym skwarkiem jak w większości "włoskich pizzerii" w Polsce
- sos jest dominujący mocno wyczuwalny, świetny w smaku - bardzo pomidorowy, niewysuszony
- ser, lekko przypieczony, lekko ciągnący
Jeśli znacie w Krakowie pizzerie, która zrobi dobrą imitacje takiej pizzy to dajcie znać
Sklep z wiklina, kosze wiklinowe rabat 10% dla podróżników 0623AD
Re: Kuchnia włoska
24To prawda, nie wiem dlaczego, ale u nas bardzo ciężko jest osiągnąć fenomen włoskiej pizzy. Praktycznie niespotykane jest nawet zbliżenie się do tego co oferują na półwyspie. Póki co chyba najbardziej zbliżoną do włoskiej pizzy (jeżeli chodzi o ciasto) jadłem w bardzo małej pizzerii we Wrocławiu. Pizza kosztowała 13 zł(!), a była jedną z lepszych pizz, które jadłem w swoim życiu.badyno pisze:Prawdziwa włoska pizza, która jest dla mnie fenomenem nieosiąganym praktycznie nigdzie w Polsce.
- jest cienka i chrupiąca, ale nie jest wysuszonym skwarkiem jak w większości "włoskich pizzerii" w Polsce
- sos jest dominujący mocno wyczuwalny, świetny w smaku - bardzo pomidorowy, niewysuszony
- ser, lekko przypieczony, lekko ciągnący
Jeśli znacie w Krakowie pizzerie, która zrobi dobrą imitacje takiej pizzy to dajcie znać
głosowy przewodnik turystyczny: http://www.touristnavi.com
Re: Kuchnia włoska
25Kuchnia włoska faktycznie jest pyszna. Nas urzekają chyba najbardziej lody pistacjowe, pizza (tak, tak, obowiązkowo na cienkim cieście z dodatkiem smakowej oliwy) oraz gnocchi z kozim serem.
Re: Kuchnia włoska
26Kocham włoskie pizze! Szczególnie z oliwkami lub w połączeniu z owocami morza - niebo w gębie!
Re: Kuchnia włoska
27Brzmi smakowicie!Orzeszek pisze:Kocham włoskie pizze! Szczególnie z oliwkami lub w połączeniu z owocami morza - niebo w gębie!
Re: Kuchnia włoska
28Kuchnia włoska to temat rzeka;) Nie ma rzeczy, która by mi tam nie pasowała. Makarony na wszelkie możliwe sposoby alio, oglio, con ragu, con pesto, ala carbonara... i masa innych do tego pyszne (ale niestety stricte sycylijskie) arancini. Do tego frutti di mare, polenta i oczywiście wspaniałe włoskie wina w pięknym słońcu w restauracji przy plaży... aż się rozmarzyłam;)
Re: Kuchnia włoska
29Makarony to podstawa wszystkiego też je bardzo lubię ale też w włoskiej kuchni bardzo lubię te wszelkiego rodzaju pizze na cienkim cieście. O wiele lepsze jak te amerykańskie pizze giganty, które mi nie smakują i nie podchodzą do mojego podniebienia. Po prostu w piątek zrobię sobie coś szalonego i razem z Kasią zrobimy pizzę naszą włoską.
Re: Kuchnia włoska
30A co myślicie o włoskich pizzach? Czy te które jedliście w Italii faktycznie są najlepsze?