Nieprzeczytane posty

Re: Cypryjskie przysmaki

3
Na Cyprze sporo jest kuchni brytyjskiej, no i greckiej :)
Cypr, to dla mnie ser halloumi z grilla, tawas (mięsa duszone z duża ilością warzyw), jiachní (podsmażone kawałki mięsa albo warzyw, ewentualnie ich mieszanki, duszona w sosie pomidorowym).
Kanelónia to przyrządzane na przeróżne sposoby omlety.
Pitta - pieczywo, dodatek do dań różnorakich.
Polecam także testy mniejsze lub większe wina Commandaria, śmiało można powiedzieć, ze to Jeden z symboli Cypru. Commandaria jest słodkim winem o bursztynowym kolorze i 15% zawartości alkoholu. Pije się ją zazwyczaj po posiłku, do deseru, koniecznie schłodzoną do temperatury 9°-10°C zagryzając suszonymi owocami jak figi, rodzynki, migdały..

Re: Cypryjskie przysmaki

5
Commandaria, to wino jak najbardziej deserowe, słodkie. Commandaria oferuje soczysty smak, potężny bukiet suszonych owoców, przypraw i drewna dębowego. Jest idealna jako aperitif, drink po kolacji lub jako orzeźwiający long drink z wodą i lodem.
Commandaria KEO St. John jest produkowana z rzadkich starożytnych, rodzimych odmian winogron Xynisteri, której winogrona pochodzą z obszaru na wschodnich stokach gór Troodos, co pozwala nadać winu apelację - "Appellation of Origin".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cypr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości

cron