Dania serwowane na Maderze nie różnią się specjalnie od tych serwowanych na kontynencie. Oczywiście dominuje kuchnia śródziemnomorska oparta na świeżych warzywach, owocach morza i oliwie z oliwek. Jest natomiast danie, którego nie spróbuje się nigdzie indziej na świecie. Jest to danie rybne, którego głównym składnikiem jest ryba zwana po portugalsku espada (wym. eszpada) a po polsku pałasz czarny lub pałasz atlantycki. Jest to ryba głębinowa żyjąca kilometr pod powierzchnią oceanu. połowy odbywają się nocą kiedy ryba wypływa na żerowisko na głębokość 800 m. Łowi się ja na długie liny zaopatrzone w haki z przynętą. na jedną taką linę chwyta się kilkanaście ryb. Pałasz oprócz Madery nigdzie indziej na świecie nie jest poławiany. Nie nadaję się on na żadne przetwory jak mrożenie, wędzenie czy konserwowanie więc nie jest też wysyłany na eksport i jedynie na Maderze można go zjeść. Wygląd ryba ma odrażający co widać na poniższym zdjęciu, ale za to smak mięsa jest nadzwyczajny. Jest ono białe i delikatne i smakuje wyśmienicie. Przed podaniem jest panierowane i smażone na oliwie z oliwek a podawane jest z zapieczonym bananem. Jak ktoś z forumowiczów wybierze się na Maderę gorąco polecam.
Nieprzeczytane posty
piszemy ESPADA, a wymawiamy ESZPADA
Re: Kuchnia Madery
2Wygląda to całkiem smacznie
„Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku”.
Re: Kuchnia Madery
3Kuchnia Madery ma sowich zwolenników, niektóre dania są pyszne. Inne mniej mi smakują.
Jednak nie mogę sie zgodzić by Maderę, jak i Portugalię zaliczyć do strefy Morza Śródziemnego. Kraj leży nad Oceanem Atlantyckim, podobnie jak wyspa Madera.
Ani stały ląd, ani wyspa nie mają kontaktu z Morzem Śródziemnym i zaliczanie ich do tejże strefy jest wg mnie ogromnym błędem.
Jednak nie mogę sie zgodzić by Maderę, jak i Portugalię zaliczyć do strefy Morza Śródziemnego. Kraj leży nad Oceanem Atlantyckim, podobnie jak wyspa Madera.
Ani stały ląd, ani wyspa nie mają kontaktu z Morzem Śródziemnym i zaliczanie ich do tejże strefy jest wg mnie ogromnym błędem.
Re: Kuchnia Madery
4odwrotnie:sukulent pisze: Jest to danie rybne, którego głównym składnikiem jest ryba zwana po portugalsku eszpada (wym. espada) a po polsku pałasz czarny lub pałasz atlantycki.
piszemy ESPADA, a wymawiamy ESZPADA
Re: Kuchnia Madery
5A kto i gdzie napisał, że Madera zaliczana jest do strefy Morza Śródziemnego? Ja tylko napisałem, że serwowane są dania kuchni śródziemnomorskiej, A to ogromna różnica.Marghot pisze:Kuchnia Madery ma sowich zwolenników, niektóre dania są pyszne. Inne mniej mi smakują.
Jednak nie mogę sie zgodzić by Maderę, jak i Portugalię zaliczyć do strefy Morza Śródziemnego. Kraj leży nad Oceanem Atlantyckim, podobnie jak wyspa Madera.
Ani stały ląd, ani wyspa nie mają kontaktu z Morzem Śródziemnym i zaliczanie ich do tejże strefy jest wg mnie ogromnym błędem.
Re: Kuchnia Madery
6Tu się zgadzam i za pomyłkę przepraszam. Zaraz to zmienię.Marghot pisze:odwrotnie:sukulent pisze: Jest to danie rybne, którego głównym składnikiem jest ryba zwana po portugalsku eszpada (wym. espada) a po polsku pałasz czarny lub pałasz atlantycki.
piszemy ESPADA, a wymawiamy ESZPADA
Re: Kuchnia Madery
7w Polsce też są serwowane dania kuchni śródziemnomorskiej
To, że kuchnia bogata jest w ryby (na przykład), nei oznacza, iż jest to element kuchni śródziemnomorskiej. Przecież o kuchni dowolnego kraju Skandynawii tak nie napiszemy
To, że kuchnia bogata jest w ryby (na przykład), nei oznacza, iż jest to element kuchni śródziemnomorskiej. Przecież o kuchni dowolnego kraju Skandynawii tak nie napiszemy
Re: Kuchnia Madery
8Zupełnie nie rozumiesz o czym piszę. Otóż na Maderze serwowane są dania, które najczęściej można spotkać w Hiszpanii, Portugalii,Grecji czy Francji. I dlatego napisałem "kuchni śródziemnomorskiej". I nie przeczę, że zarówno dania te serwowane są i w Polsce i w krajach skandynawskich. Bo są. Ale to nic nie ma wspólnego z zaliczaniem tej wyspy do krajów leżących w tej strefie. Każde dziecko wie, że Madera leży na Atlantyku.
Polecam także temat:
Gdzie zatrzymać się będąc na Maderze
Polecam także temat:
Gdzie zatrzymać się będąc na Maderze
Re: Kuchnia Madery
9Oto przepis na : SMAŻONY PAŁASZ Z BANANAMI
Składniki:
800 g filetów z pałasza czarnego
3 jajka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g mąki
sok z 1 cytryny
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz
woda mineralna gazowana (ewentualnie)
olej do smażenia
4 banany
3 łyżki masła
sos z marakui
Przygotowanie:
Rozgnieciony czosnek łączymy z oliwą z oliwek. Filety z pałasza skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Przygotowujemy panierkę: jajka łączymy z mąką (jeśli trzeba dodajemy kilka kropel wody mineralnej gazowanej), tak aby panierka przypominała konsystencją śmietany.
Filety z pałasza zanurzamy w panierce i smażymy na rozgrzanej oliwie, z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy filety i umieszczamy na papierowym ręczniku, osuszając z nadmiaru oleju.
Banany obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na połówki. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy banany, aż nabiorą brązowego koloru.
Espadę, czyli pałasza czarnego, wykładamy na talerz, przykrywamy połówkami usmażonego banana i posypujemy suszonym oregano. Podajemy z ziemniakami i sosem z marakui.
Zródlo przepisu tutaj
Składniki:
800 g filetów z pałasza czarnego
3 jajka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g mąki
sok z 1 cytryny
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz
woda mineralna gazowana (ewentualnie)
olej do smażenia
4 banany
3 łyżki masła
sos z marakui
Przygotowanie:
Rozgnieciony czosnek łączymy z oliwą z oliwek. Filety z pałasza skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Przygotowujemy panierkę: jajka łączymy z mąką (jeśli trzeba dodajemy kilka kropel wody mineralnej gazowanej), tak aby panierka przypominała konsystencją śmietany.
Filety z pałasza zanurzamy w panierce i smażymy na rozgrzanej oliwie, z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy filety i umieszczamy na papierowym ręczniku, osuszając z nadmiaru oleju.
Banany obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na połówki. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy banany, aż nabiorą brązowego koloru.
Espadę, czyli pałasza czarnego, wykładamy na talerz, przykrywamy połówkami usmażonego banana i posypujemy suszonym oregano. Podajemy z ziemniakami i sosem z marakui.
Zródlo przepisu tutaj