12
autor: Maniana
Ostra tajska zupa na bazie mleczka kokosowego to jest to! Raz spróbowałam przepisu ze strony sklepu z orientalnymi produktami spozywczymi i od tej pory, przynajmniej raz w miesiącu muszę ją ugotować ::)
Składniki:
250g piersi kurczaka
1 litr wody (lub bulionu)
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki pasty Tom Yum
3 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
4-5 łyżek sosu rybnego
1/2 puszki grzybów słomianych (opcjonalnie)
kilka gałązek kolendry do przybrania
Przygotowanie:
Pierś kurczaka tniemy w cienie plasterki, odstawiamy. Opcjonalnie: grzyby słomiane osączamy z zalewy.
Wodę zagotowujemy, dodajemy pastę Tom Yum, sok z limonki, sos rybny i mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 2 minuty.
Dodajemy kurczaka, opcjonalnie grzyby słomiane i gotujemy krótko (tylko żeby kurczak się sparzył będzie wtedy miękki i soczysty). Rozlewamy do miseczek, posypujemy kolendrą (jeżeli jest dostępna - w Lidlach często mają).