Nieprzeczytane posty

Tortilla

1
Warto wspomnieć o moim ulubionym daniu.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie dodać cebulę.
Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak.
Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać.
Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
Smażyć tortillę przez około 8 minut.
Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki.

Re: Tortilla

3
Zgadza się, jest bardzo dobra. :) Ale jest jeszcze lepsza, kiedy do masy jajecznej dodamy paseczki upieczonej i obranej pikantnej papryczki, ewentualnie posiekane suszone pomidory z oliwy czosnkowej. Naprawdę pychota. :D

Re: Tortilla

5
Fast food? Absolutnie! Świetne szybkie danie. Może średnio zdrowe, bo przeważnie trzeba zużyć mniej więcej butelkę oliwy. Standardowa tortilla to same jajka i ziemniaki. Bardzo często jest dodawana cebula. Jadłam też wariację z tuńczykiem. Ważny jest także sos, normalnie podaje się z tzw. alioli, czyli sosem czosnkowym, zrobionym w moździerzu z połączenia czosnku i oliwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia hiszpańska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości