Nieprzeczytane posty

Re: Żabie Udka

22
Pierwszy raz mialem okazje skosztowac zabie udka, jeszcze w latach 90-tych w Budapeszcie, w smaku przypominaly mieso drobiowe, ale nie powiem aby mi smakowaly.
Natomiast lubie slimaki. W sklepach w CH mozna kupic gotowe, spreparowane slimaki "Made in Poland".
Wklada sie tylko do rozgrzanego pieca i that's it.
Btw probowalem roznych specyfikow, nie wspominajac o krokodylu, zyrafie, kangurze, strusiu, roznych antylopach, rekinach, wielorybach, piraniach jak rowniez ostrej salsie zrobionej ze zmiksowanych mrowek.
Najbardziej spektakularnym posilkiem bylo oko z barana w Mongolii oraz swiezo wylowiona foka na surowo w Grenlandii.
Ale najgorsze co mozna zjesc to byly smazone pajaki taranule w Kambodzy. Odnoza powoli ogarnalem, ale jak ugryzlem w twardy czarny tolow to dobranoc mamo, masakra.
Mam natomiast potezny respekt przed wezami, mimo iz kiedys sprobowalem w alkoholu, ale dzis ani miesa ani alkoholu z wezami nie konsumuje.
Dla mnie podróże maja na celu nie tylko spełnienie marzeń i poznanie innych kultur, ale przede wszystkim poznanie samego siebie.

Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!

Kuchnia Francuska to nie tylko żabie udka

23
Kuchnia Francuska


A jak opiszę kuchnię francuską troszkę bardziej przyziemnie. Przede wszystkim należy wspomnieć, że o każdej porze dnia można zjeść lekki posiłek: w "Brasseries" szczególnie można zjeść "assiette anglaise" (wędliny i szynkę), "croque-monsieur" (kanapkę z szynką i serem tostowym), lub kanapki dowolnego rodzaju. Jeśli masz ochotę lub nie masz czasu na siadanie, możesz kupić różne rzeczy do jedzenia podczas spaceru: hot dogi, naleśniki, wafle lub krapfeny. Można je kupić na stoiskach w wielu zewnętrznych kawiarniach, zwłaszcza w okolicach St-Michel i Odeonu. Ale dla bardziej "poważnego" posiłku, są prawdziwe restauracje. Oczywiście we wszystkich restauracjach nie znajdziemy kawioru i pasztetu z foie gras. Istnieją jednak dania, które można znaleźć w prawie każdym menu, typowo francuskie, z których wiele pochodzi z prowincji, z których pochodzi i zostało zaadoptowanych przez Paryżan. "Nie ma większego smakosza niż Paryż..." Oczywiście "steak pommes frit" (stek z frytkami) nie musi być opisywany, chociaż należy wspomnieć, że Paryżanie zazwyczaj jedzą go "punkt" (rzadko tylko w środku) lub często "bleu", czyli dobrze ugotowany na zewnątrz i prawie surowy w środku. Następnie jest "Pot-au-feu", gotowana wołowina podawana z warzywami (porami, marchewką, rzepakiem i selerem), które zostały ugotowane w wywarze z mięsa. "Boeuf bourguignon" to wołowina pokrojona na małe kawałki i gotowana na wolnym ogniu w gęstym, mocno aromatycznym sosie, z czerwonym winem, grzybami i kawałkami boczku. "Hachis Parmentier" to danie z ziemniaków gotowane w piecu z nadzieniem mięsnym. "Haricot de mouton" to baranina pokrojona na małe kawałki, długo gotowana w gęstym, smacznym sosie, w którym jednocześnie gotuje się białą fasolę. Dodając do tej baraniny smalec i kiełbasę z czosnkiem oraz sos pomidorowy, otrzymujemy bardzo aromatyczną "Cassoulet toulousain". "Epaule de mouton" to łopatka baraniny, z której usunięto kość i zastąpiono ją farszem; podaje się ją z ziemniakami i rzepakiem gotowanymi w tym samym sosie. "Blanquette de veau" to cielęcina gotowana w białym sosie z białym winem i grzybami, podawana z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. "Boudin pommes en I'air" to kaszanka lub kaszanka z krwi, pieczona i podawana z gęstym, niesłodzonym i lekko cierpkim sosem jabłkowym. "Quenelles" to kulki z chleba, jajek, mięsa lub ryby, podawane z różnymi rodzajami sosów: lekkim, delikatnym daniem. "Bouchees a la Reine" (lub mały Vol-au-vent) składają się ze skórki ciasta z cielęciną i móżdżków w beszamelu i są bardzo cenione przez koneserów-". Wśród deserów można wymienić utsa la neige" (zwane również "pływającymi wyspami"), duże kuleczki białka jaja kuleczki ubite do gęstej konsystencji, namoczone w mleku.

Polecam także temat:

Najważniejsze atrakcje i zabytki Paryża
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia francuska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron