Nieprzeczytane posty

Kuchnia bułgarska - papryka faszerowana

1
Składniki: 8 strąków papryki czerwonej trójkątnej, ser owczy feta 250g, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz, bułka tarta, olej słonecznikowy.
Wykonanie: paprykę pieczemy w piekarniku do zbrązowienia skórki, przekładamy do garnka i przykrywamy. Kiedy przestygnie, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy gniazda nasienne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i wytrącenia się reszty gęstego soku, który odrzucamy. Ser rozgniatamy, dodajemy jajka, posiekaną natkę i pieprz. Nie solimy, bo ser jest słony. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli jest za rzadka, dodajemy troche tartej bułki. Masą napełniamy odcedzone i osuszone strąki papryki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym. Odsączamy na bibule i podajemy z bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wytrawnego wina.

Re: Kuchnia bułgarska - papryka faszerowana

4
sałatka szopska, ser sirene podobny do fety, ser kaszakwał - znany z pikantnego smaku i intensywnego aromatu, czorba - zupa, której najsłynniejsza odmiana zawiera: fetę, cukinię, ryż, dymkę oraz pokrzywę; kjufte, czyli kuleczki mięsne z drobiu; Tarator: idealny na gorące dni chłodnik przyrządzony z ogórków, czosnku, koperku i orzechów na bazie jogurtu; kebapczety: zapiekane, przyprawione kiełbaski z mięsa mielonego; kumbriya na keremidi: makrela zapiekana w glinianym naczyniu, serwowana z sosem pomidorowym

to tylko urywek bułgarskiego menu. Kuchnia tego kraju jest mało znana, lecz uznawana za jedną z najzdrowszych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia bułgarska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości