Nieprzeczytane posty

Re: Kuchnia Afgańska

12
Polecam Bolani Afghan, ktróre jest nadziewanym, smażonym na patelni płaskim chlebem zrobionym z przaśnego ciasta, które zazwyczaj wypełnia się mieszanką puree ziemniaczanego i różnych innych składników, takich jak szpinak, dymka, dynia, a nawet zielona lub czerwona soczewica. W Afganistanie bolani jest nie tylko popularną przekąską uliczną, ale także często przygotowywaną w domu i zazwyczaj podawaną jako dodatek do dań.

Tradycyjnie smakuje na ciepło, w towarzystwie kolendry chutney i kremowego, miętowego dipu z jogurtu afgańskiego zwanego chakkah.

Kabuli pulao

Często mówi się, że korona kuchni afgańskiej, Kabuli pulao, została pierwotnie stworzona przez najwyższej klasy rodziny Kabulczyków, które mogły sobie pozwolić na przygotowanie tego wyszukanego dania mięsno - ryżowego. Z biegiem czasu, pulao rozprzestrzeniło się po całym kraju i zmieniło nazwę na qabili pulao, wywodzącą się od słowa dari qabil, co oznacza zdolny lub zdolny, ponieważ uważano, że tylko naprawdę zdolny kucharz może zrobić dobry pilaf w afgańskim stylu.

Co więcej, mówi się, że perspektywy małżeństwa afgańskiej kobiety zależą od jej zdolności do robienia qabili palau. To narodowe danie tradycyjnie składa się z gotowanego na parze długoziarnistego ryżu mieszanego z karmelizowaną marchewką, rodzynkami, migdałami i kawałkami mięsa jagnięcego, choć często używa się również kurczaka i wołowiny.

Re: Kuchnia Afgańska

14
Polecam Bolani, to tradycyjny afgański płaski chleb nadziewany i pieczony z nadzieniem ze szpinaku, dyni, czerwonych ziemniaków lub zielonej soczewicy. Bolani jest zwykle podawane na ciepło. Kolene danie to Kishmish panir, to po prostu panir (ser własnej roboty) z rodzynkami (kishmish). Afgańczycy używają go do herbaty. Pamiętajcie także o aromatycznej mieszance przypraw, kardamonu, oliwy z oliwek i świeżych warzyw otacza delikatne kawałki jagnięciny, które przeniosą Wasze kubki smakowe w zupełnie inny wymiar.

Re: Kuchnia Afgańska

15
Kuchnia afgańska to pyszna i ciekawa mieszanka przypraw, ziół i mięs. Próbowałem Shish Kebab i było tak dobre! Smak był absolutnie niesamowity. Próbowałem też Tagine z kurczaka z migdałami i był to strzał w dziesiątkę. Miał świetną konsystencję, która sprawiła, że chciałem więcej!

Re: Kuchnia Afgańska

16
Afgańskie jedzenie jest zupełnie inne niż to, które jemy w Polsce. Mimo to można spróbować afgańskiej kuchni w domu. Różnorodność potraw jest ogromna, co sprawia, że jest ona naprawdę ciekawa i nie ma w niej monotonnych posiłków. Większość posiłków zawiera ryż z marchewką i mięsem, co sprawia, że jest to doskonałe jedzenie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Re: Kuchnia Afgańska

17
Mialem okazje odwiedzic Afganistan w 2021 roku.

Kuchnia afganska jest niezwykle bogata i zroznicowana, cechuje sie fantastycznym wykorzystaniem przypraw, takich jak: kolendra, mieta i szafran. Bylem mile zaskoczony jakoscia tamtejszego szafranu. Kuchnia afganska jest mieszanka kuchni Azji Srodkowej, Azji Poludniowej i Bliskiego Wschodu. Kuchnia ta w duzej mierze opiera sie na wykorzystaniu ryzu, miesa i warzyw.

Zdecydowanie kroluje niezwykle smacznie przyrzadzona jagniecina i osobiscie uwielbiam mieso z koscia. Polecam takze szaszlyki z grilla oraz slynne afganskie manto.

A do tego dough – afganski napoj joghurtowy lub herbatka, zawsze zielona.

W zeszlym roku grasowalem po Pakistanie i miedzy innymi biesiadowalem w afganskich restauracjach w Multan i Islamabadzie.

A dla smakoszy kebabow to jedne znajlepszych otrzymamy u Afganczykow, np. w Berlinie.
Dla mnie podróże maja na celu nie tylko spełnienie marzeń i poznanie innych kultur, ale przede wszystkim poznanie samego siebie.

Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia azjatycka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości

cron