Nieprzeczytane posty

Re: Kuchnia Polska

91
sukulent pisze:jeśli chodzi o chleb to zgadzam się całkowicie, że nasz jest najlepszy. Po każdym powrocie z zagranicznych wojaży zawsze smakuje mi jak nigdy po żywieniu się miejscowym pieczywem.
Tak na marginesie, niemiecko-jezyczna Szwajcaria i Niemcy poludniowe przy granicy ze Szwajcaria produkuja wysmienite chleby, a najbardziej smakuja mi te ciemne z orzechami, albo na zakwasie.:-)
Poza tym jest na prawde malo krajow na Swiecie produkujacych ciemny chleb.
Dla mnie podróże maja na celu nie tylko spełnienie marzeń i poznanie innych kultur, ale przede wszystkim poznanie samego siebie.

Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!

Re: Kuchnia Polska

92
startbook.com pisze:A jak to jest z kiszonymi ogórkami? Rzeczywiście większość obcokrajowców negatywnie reaguje na ten smak czy to już mało aktualny stereotyp? Przyjeżdżają do mnie goście z Turcji i wiadomo, że dobrze byłoby podać coś na co jest szansa, że zasmakuje wszystkim. Oczywiście ogórki to tylko dodatek, ale widzę tu w temacie, że pierogi cieszą się sporą popularnością i zastanawiam się czy ich właśnie nie zaserwować. Ale pytanie czy mają to być pierogi ruskie? ;)
Ogorki kiszone znane sa nie tylko w Polsce ale w Rosji i nawet w Iranie. Poza polskimi oczywiscie szczegolnie smakowaly mi na Syberii.
Obcokrajowcom wylaczajac Rosjan i Iranczykow ogorki kiszone generalnie nie smakuja. Poczestowalem kiedys Szwajcarow grzybkami marynowanymi i ogorkami kiszonymi domowej roboty. Ani jedno, ani drugie im nie smakowalo i nie chcieli jesc. Dziwili sie bardzo, jak mozna jesc cos takiego.
Za to niesamowicie im smakowaly: barszcz czerwony, zurek, barszcz bialy z polska kielbaska i z jajeczkiem, pierogi i placki ziemniaczane (hit).
W Szwajcarii znane sa flaki, schabowy, krupnik, kapusta kiszona, nawet kaszanka.:-) O dziwo, zup sie prawie wcale nie jada, a jesli sie gdzies trafi, te zupy sa praktycznie "przezroczyste".
Za to w Szwajcarii nie znaja i nie mozna kupic pietruszki w korzeniu, kaszy gryczanej i twarogu nadajacego sie na pierogi ruskie, w kazdym razie, ja nigdzie nie spotkalem.
Dla mnie podróże maja na celu nie tylko spełnienie marzeń i poznanie innych kultur, ale przede wszystkim poznanie samego siebie.

Biegun Pólnocny lodołamaczem atomowym
Antarktyda / Polska Stacja Arctowski
Wizyta w Czarnobylu i Prypeci
Magic Socotra
Urodziny na pokładzie Swiss w First Class!

Re: Kuchnia Polska

95
Zgadzam się, że kuchnia polska ma w sobie niezwykłe bogactwo smaków i tradycji, które warto pielęgnować! Jeśli mowa o tradycyjnych polskich składnikach, warto przypomnieć, że kiedyś bardzo popularne były produkty z nasion konopi, które miały szerokie zastosowanie w kuchni. W dawnych czasach gotowano między innymi zupę siemionkę, czyli tradycyjną zupę z nasion konopi, szczególnie na Święta. Nasiona konopi dodawano też do wypieków, a mąka konopna stanowiła bazę do placków i podpłomyków.

Konopie wykorzystywano nie tylko ze względu na ich właściwości odżywcze, ale też lecznicze – przygotowywano napary, które wspomagały zdrowie i wspierały organizm. Dziś ponownie odkrywamy konopie jako źródło cennych składników, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik oraz witaminy. Taka kuchnia to nie tylko powrót do korzeni, ale też wprowadzenie zdrowych, naturalnych produktów do codziennej diety.

Wróć do „Kuchnia polska”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości